user

vaftiz nasıl yapılır

109 okunma — 14 Mart 2023 15:43
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

CUsersDellDesktopGPT TRimage 93

Vaftiz, Birinci Müwheel Kur’an’da ve İncil’de emredilen bir İslami ritüeldir. Vaftiz, yalnızca Müslümanlar için önerilmektedir. Belirli bir yaşta Vaftiz almak, İslami olarak ebeveyn veya taşrada kayıtlı cemaat tarafından onaylanmalıdır.

Vaftiz konusunda tüm gelenekler birbirine benzer. Çoğu durumda, ebeveyn onların çocuğu ile birlikte bir cemaate gitmelidir. Cemaat, çocuğun Vaftiz edilmesini talep etmek ve çocuğun vaftiz edileceği günü tespit etmek için ebeveynler ile birlikte çalışır. Bu günden önce ortaya çıkan herhangi bir durumunda, gün değiştirilebilir.

Vaftizolunan kişi, su veya toprak arasında seçim yapma hakkına sahip olmak için cezbeye alınır. Seçilen kaynak, kişinin bedenine, yüzüne veya başına dökülür. Su vaftizi seçilirse, sirküler hareketlerle, üç defa kurbanın başı, yüzü veya bedenine vurulur.

Vaftizi alan kişinin Müslümanın isimlerinden biri seçilir ve ona takılır. Ardından, kişinin üç defa, “Şahadet ederim ki Allah tek tanrıdır ve Muhammed’in O’nun elçisidir.” Diye tekrarlaması istenir.

Vaftiz, herhangi bir İslami ritüelde, belirli bir yaşta bir çocuğu İslamiyete dahil etmek için kullanılan cereyanlara teşvik edebilir. Vaftiz, çocuğun manevi anne ve baba olarak güvence altına alınması ile sonuçlanır. Vaftiz büyük bir olaydır ve kutsal bir ritüeldir ve her Müslüman çocuğun hakkıdır.

1. Vaftiz yapılacak kişinin bir adet başörtüsü ve beyaz bir elbise hazırlanması gerekmektedir.

2. Vaftiz edecek kişi (Vaftiz Babası) vaftiz edilecek kişi hakkındaki tüm bilgiyi edinmeli veya vaftiz babasının yardımıyla elde etmelidir.

3. Vaftiz edilecek kişinin tüm vergi ve nüfus kayıtlarının tespit edilerek gerekli evrakların tamamlanması gerekmektedir.

4. Vaftiz töreni gerçekleştirilmeden önce, bir rahip veya vaftiz babası ile irtibat kurulmalıdır.

5. Vaftiz töreni için gerekli mekan (kilise, camii,ya da vaftiz töreni için ayırt edilen bir mekan) lazım olacaktır.

6. Tören için zilki, gül vb. gibi şenlik malzemeleri alınmalıdır.

7. Vaftiz edilecek kişi cübbeli olmalı ve vaftiz babası tarafından giysisi temizlenmelidir.

8. Vaftiz töreni için yakınlar, arkadaşlar ve misafirler davet edilebilir.

9. Törenin gerçekleştirildiği mekan, küçük çocuğa manevi hava vermek için, bayrak, kandil ve benzeri objeler konulabilir.

10. Vaftiz havuzu veya plastik bir kova konularak, çocuğun burnu ve ağzından üç kere barutlu suya batırılması ile vaftiz edilmesi gerekmektedir.

11. Son olarak, gelen misafirleri ağırlamak ve törenin sonunda tanıdıklarla vedalaşmak gerekmektedir.

Vaftiz, Tanrı tarafından bir bebeğe taşınacak olan özelliklerin kabul edilmesinin, söz konusu kişinin Tanrı’ya bağlanmasına izin vermek için bir tür ibadettir. Vaftiz, kişi tarafından kabul edilen Tanrısaldır ve özünde, bu kimsenin Tanrısal bir liderin takipçisi olmaktan tüm bağları kabul etmesidir.

Vaftiz için dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır:

-Vaftiz edilecek kişinin, ahlaki kuralları kabul etti ve Tanrı tarafından seçilmiş olduğunu onayladığından emin olmalısınız. Bu, vaftiz babasının onay vermesiyle gerçekleştirilir.

-Vaftiz için etkin bir topluluk oluşturmalı ve bu topluluk, vaftiz edilen kişinin tüm vaftiz sırası süresince özellikle yanında olmaları gereken herkesi içermelidir.

-Vaftiz için uygun bir mekan bulmak ve bu mekanda etkinliğin planlanması da çok önemlidir.

-Vaftiz edilen kişinin daha sonraki Katolik törenlerine uygun olarak özel giyinmesi gerekir.

-Vaftiz toplantılarının içeriği vaftiz babaları tarafından gözden geçirilmelidir. Söz konusu toplantıda ruhsal konular tanımlanarak, vaftiz edilen kişinin vaftizle nasıl bağlı olacağı hakkında konuşma yapılıp talimatlar verilmelidir.

-Vaftiz edilen kişinin ilk Katolik ruhani inanç tanımına katılmasının önemi tartışılmalıdır.

-Vaftiz edilen kişi ve vaftiz sırası süresince olan herkesin dua aracılığıyla bir araya gelerek Tanrı ile bağlantıya geçmesi ile ilgili önemli noktalar vurgulanmalıdır.

-Vaftiz işlemi bitmeden önce, vaftiz edilen kişiyle, anne ve babaları ve vaftiz babası arasında bir imza takası yapılmalıdır.

-Vaftiz toplantısı sonrasında vaftiz edilen kişi ile birlikte vaftiz babaları veya koruma ruhları tarafından ibadete iştirak edebilirler.?

VAftiz, İslam’da yetişkin bir müslümanın çocuğa yapacağı bir ibadettir. VAftiz, dinin çocuğa ilk aktarılan ve hafızaya alınan şeylerinden biri olup, yaşanılan topluma tanınmış bir kutsallıktır. VAftiz için öncelikle çocuğun geçerli bir Müslüman olarak yaklaşılması gereken bir yaşa ulaşmış olması gerekir. Diğer bir deyişle, en az 7 yaşına ulaşmış olan çocuk vaftize alınabilir. Yaklaşık 6-9 gün süren vaftiz için belli adımların izlenmesi gerekmektedir. Bu adımlar şunlardır:

1. Vaftiz talep edilen çocuk, bölge müftüsü nezdinde tespit edilerek kayıt işlemleri tamamlanmalıdır.

2. Teslim edilecek olan vaftiz hediyelerinden hazırlıklar yapmalıdır.

3. Vaftiz ismi, vaftiz töreni için işsiz obası ya da mescit ortamında en yakınlardan birisinin eşliğinde belirlenmelidir.

4. VAftizi yapacak kişi, Sevabı (İmami), Vaftiz Davasının Çekücüsü (Kimlik taşıyan kişi) veya VAftiz edilen çocuğu gözetleyen kişi (İnci/İncücük) olarak seçilebilir.

5. Vaftiz ismi, vaftiz sahibinin önceki seyahatleri, Güneş inişi ile ilgili bilgiler, günün mekanın oruçlu halde olunmuş olması gibi özellikler denetlenerek emanet edilir.

6. Bebek, su ile yıkanır ve teslim edilecek vaftiz hediyeleri verilir.

7. İslam şeriatına göre vaftiz töreni yerine getirilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.