user

çıtır mantı nasıl yapılır

164 okunma — 14 Mart 2023 13:04
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

CUsersDellDesktopGPT TRimage 65

Tandır mantısı, bir çeşit fırından çıktı mantıdır. Üretiminin Türk mutfağına özel olduğu düşünülse de, mantının Türk kültüründen uzak olduğu söylenemez.

Tandır mantısı yapımı için öncelikle un, kabartma tozu, sıvıyağ ve su karıştırılmalıdır. Karışım iyice yoğrulup, hamur elde edilmelidir. Hamur katılarak kıvam verilir ve yufka haline getirilir.

Yufkanın üzerine dilediğiniz peynir, patates, pastırma ya da sebze koyabilirsiniz. Ardından yufkayı mantı şekline getirirken sıkıca yapıştırmalısınız. Tam yapışması için iki eli kullanarak yufka kıvamını sağlayabilirsiniz.

İşlemden sonra, mantılarınızı istediğiniz tandırın içerisine dizin ve yaklaşık 1 saat süreyle ısıtın. Ardından hazır olmuş tandır mantılarınızı sofranıza sıcak olarak servis edebilirsiniz.

1. Mantı unu ayrı bir kabın içinde mikser ile karıştırarak çıtır bir hamur elde edin.

2. Elde edilen hamuru küçük parçalar halinde dövdükten sonra, her parçaya parmağınızla hafif dairesel hareketlerle kabartma işlemi yapın.

3. Hazırladığınız kabartmalı hamur parçalarını fırın tepsisine koyun ve ara sıra su serpin.

4. Fırını ön haşlama işlemi için 190 derecede önceden ısıtın ve ön haşlama için 15 dakika bekleyin.

5. Ön haşlama tamamlanınca fırındaki sıcaklık değeri 160 dereceye düşürün ve çıtır mantınızı tam pişirme için 25-30 dakika pişirin.

6. Mantı servise hazır hale geldiğinde, üzerine tereyağı sürün ve servis yapın. Afiyet olsun.

Çıtır mantı yapmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıdaki adımları izleyerek öğrenebilirsiniz.

1. Çıtır mantı için idare edilecek durumları ve malzemeleri önceden kontrol edin. Çıtır mantıda en güzel sonucu verelim demek için herşeyin hazır olması gerekmektedir.

2. Malzemeleri uygun oranda kullanmak çok önemli. Mantının hamuru, kavurması, sebzeleri veya tuzu ayarlamak için çok fazla tuz kullanılmamalıdır. Mantının lezzetini etkilemesi açısından kullanılacak malzemelerin dozunu ayarlayın.

3. Mantının hamurusunu da uygun oranda yoğurmak önemlidir. Hamur kullanacağınız kaynatılmış sularla veya suyla yoğurmaya çalışın. Sonuçta çıtır ve pürüzlü olmalıdır.

4. Pişirme süresi de çok önemli. Mantıları pişirmeden önce kızartmak için damakta uygun sıcaklık ayarlayın. Aşırı sıcak veya aşırı kaynar bir su kullanmayın. Mantılar kızartılana kadar da pişirerek onları hazırlayın.

5. Tüketim öncesinde servis edilmeden önce mantıların hava almayacağı şekilde saklayın. Hazırlandıklarından beri solmayacak bir kap içerisinde sıcak tutmaya çalışın.

6. Mantıları servis sonrasında da yeme fırsatı sunmadan önce tam olarak soğutun. Çıtır mantının kalitesini bozan bir durum oluşturmak istemiyorsanız bu çok önemlidir.

7. Son olarak, servis edilecek olan mantıları lezzet vermek amacıyla servise hazırlamak da çok önemlidir. Bu nedenle, mantıların servise hazır hale getirilmesini sağlayacak meyve sosu, yoğurt veya salata sosu kullanılması gerekmektedir.

Kekik Çıtır Mantısı Tarifi:

Malzemeler:

– 2 su bardağı undan (yumuşak grisi),

– 1/2 bardak sıvı yağ,

– Su,

– 1 tatlı kaşığı kekik,

– 1 tatlı kaşığı pul biber,

– Tuz

Yapılışı:

1. Unu bir kaseye alıp içine 1/2 bardak sıvı yağ ilave edin. Sıvı yağ ve undan yoğururken, suyu cözücü öğesini ortaya çıkması için adım adım ilave edin.

2. Hamuru mayalamaya bırakılır. Mayalanmış hamur, kekik ve pul biber ilave edildikten sonra iyice yoğrulabilir.

3. Kekik çıtır mantısı pişirmek için büyük, yayvan bir tencereye 3 su bardağı su konur. Tuz da ilave edilir ve kaynatılır.

4. Hazırlanan hamura şekil vermek için parmaklarla yoğurulur. Yoğurulmuş hamur ufak parçalara ayrılır ve iri parçalar çıtır mantı şekline getirilir.

5. Tencereye kekik çıtır mantılarını ilave edip kaynatılır. Çıtır mantılar hafifçe çatlayınca ocağın ısısı kısılır.

6. Çıtır mantılar iyice pişene kadar tencerede kısık ateşte haşlanır. Kekik çıtır mantısı haşlanmış olduğunda, tencereden alınarak servis edilir.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.