user

Sabah yorgun uyanıyorum? Sebebi nedir?

559 okunma — 26 Aralık 2019 09:54
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

grip

Günün yorgunluğunu ve stresini ancak dinç ve yeterli bir uyku ile atmak muhtemel. Uyku süresi çocukluk yaşlarında 10-12 saat yeterli iken erişkin yaşlarda, hatta elli yaşın üzerinde 6 saat uyku yeterli olabilmektedir. Oysa bu vakit kişiden kişiye değiştiği gibi gözardı edilen bir aslında uykunun kalitesidir. Uyku REM (Rapid eye Movement) ve non REM safhalarından oluşmaktadır. Birbirini peşine düşüp takip eden bu safhalardan REM safhası rüyaların görüldüğü yüzeyel uyku safhasıdır. Non REM safhası ise belli başlı teskin edici olan safhadır. Bu safhanın süresi ve derinliği ne kadar fazla olursa o kadar dinlenmiş olarak sabahtan uyanılır.

Fazla şişman ve Obez bireylerde yalnızca deri aşağı yağ birikimi olmaz bütün vücutta yağlanma artışı olur. Ağız burun bölgesindeki yağ artışı ve boyun hareketlerinin kısıtlılığı gibi nedenler derin uykuya izin vermez. Ilk Önce horlama ve OSAS (Uyku apne sendromu) sebebiyle uykuda nefes durmaları meydana gelir. Bu nefes durmaları 10 sn.den pozitif olduğunda tehlikelidir ve kalbi yorar. Gece uykuda, bu yüzden yürek krizi geçirme riski oluşur. Nefes durmaları kanda karbondioksitin birikmesine ve solunum beyinde solunum merkezinin uyarılmasına ve yeniden nefes alma faaliyetinin başlamasına niçin olur. Ancak bu nefes alma mücadelesi, özellikle solunum kaslarından yorgunluğa niçin olur. Sabah kalkındığında normalde dinlenik edinmek gerekirken yarı ağır önem taşımız gibi dermansızlık hissine niçin olur. Dermansızlık duygusal gün her tarafında azalsa da devam eder. Bireyin çalışma verimini düşüren dermansızlık durumu, meslek konsantrasyonu, kavrama, idrak ve karar verme becerilerini azaltır.

Fazla Kilolardan Kurtulmak Mümkünmü?

Fazla kiloları ya da obezite sorunununuz var ve bu sizde yukarda anlatılan uyku sorunları yanına merdiven çıkma, eğilerek yerden bir şey alma gibi faaliyetlerde zorluk çekiyorsanız ve en düşük 6 ay kilo verme çabasında bulunmuş ve yine de kilo veremiyorsanız veya verip verip baştan alıyorsanız; işte obezite cerrahisi sizin için uygun olabilir.

Pozitif Kilosu Olan Herkese Ameliyat Uygunmu?

Herkesin kilosu ve buna emrindeki sorunları aynı olmadığı gibi herkese de aynı tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Mesela 175 cm boyunda 75 kilo ağırlığında olan biri de ameliyat olmak istediğini belirtip başvurabiliyor. Tabii ancak bu durumda ameliyat etmiyoruz. Sonuç Olarak fazla riskli olmasa da yapılan bir cerrahi müdahaledir. O nedenle gerçekten üstünlük görecek kişilere bu ameliyatları yapmaktayız. Ameliyat kararı verirken hastanın mesleği ve sosyal yaşamı da dikkate alınması gereken bir durumdur. Etkin iş hayatında olup, var olan kilosunun işinde ciddi sorunlara yol açtığı veya kişinin böyle hisettiği durumlarda ameliyat kararında etkili olabilmektedir.

Herkese Benzer Ameliyatı mı Yapıyorsunuz?

Her artı kilolu kişinin kendine özel durumları olduğu için yapılacak cerrahi ve ya cerrahi dışı başvuru formu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. 160 cm boyunda 80 kg ağırlığında olan ve kilo vermeyi bir türlü başaramayan birine Intragastrik Balon (Mide Balonu) ya da Gastrik Plikasyon (Mide Katlama) alternatif bir yöntem olabilmektedir. Yeniden 1665 cm boyunda 120 kilo ağırlığında olan birine Sleeve Gastrektomi (tüp Mide veya Mide Küçültme) uygulamaktayım. Eğer bu kişinin insülin kullanmayı gerektirir Tip 2 Şeker Hastalığı hastalığı (diyabet) var ise Gastrik By Pass uyguluyorum.

Mide amortisman ameliyatı sonrası kilo verdikten daha sonra ve yeniden alma olurmu?

Cerrahi prensiplere uygun bir operasyon geçiren hemencecik herkes kilo vermektedir. Ancak hastanın çevre ve bireysel özellikleri kilo verme hızı ve miktarinda önemli rol oynayabilmaktedir. Örneğin benzer kiloda ve aynı ameliyatın uygulandığı iki kişiden biri 60 kiloya kadar düşerken diğeri 70 kiloda takılıp kalabilmektedir. Ancak hemencecik herkes ideal kilosunun 10 kilo fazlası ile 10 kilo eksiği arasındaki kilolarda gezinmektedir. Kilo verme süreci ortalama 1,5 yıl sürmektedir. Hasta vermesi gereken kilonun yarısını birincil 4 ayda kalanını ise takriben 1 yılda vermektedir.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.