user

Kompozit laminate

836 okunma — 03 Eylül 2019 04:00
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

kompozit

kompozit

Kompozit laminate

 

Ön grup dişlerin, dış yüzeylerinde kompozite malzeme ile yapılan estetik ve kozmetik restorasyonlardır. Günümüz teknolojisinde ki hızlı değişimler sonucu diş minesinin %90 özelliklerine sahip kompoziteler üretilmektedir. Bu kompoziteler özel yapıştırıcılarla diş yüzeyine eklenerek hekim tarafından istenilen şekillendirmeler yapılarak bozuk diş görüntüleri daha estetik hale getirilebilmektedir

Kompozite Laminate Hangi Durumlarda Uygulanır? 

Kompozite laminete uygulamaları genel olarak renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler.

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:

Özelikle aralıklı dişlerde (diestema) aralıkları kapamada

Zamanla, yaşla görüntüsünü kaybetmiş, kırılmış, deforme olmuş dişleri tekrar gençlikteki görüntülerine kavuşturmak için

Beyazlatma işlemine rağmen rengi açılmayan inatçı renklerde

Ön dişlerdeki büyük dolgu veya çürüklerde

Çapraşık (hafif) dişlerde hasta ortodontik tedaviyi istemiyorsa

Dişlerin şeklinden memnun olmayıp farklı bir çehreye sahip olmak isteyenlerde

Negatif gülüş hattından pozitif gülüşe dönmek isteyenlerde

Dişlerine fazla müdahale edilmeden güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen uygun ağız ve diş yapısına sahip 18 yaşından büyük kişilere uygulanabilir.

Laminete Tedavinin Klinik Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Öncelikle dişin üzerinde herhangi bir artık kalmaması için dişin üzeri flour içermeyen bir pat ile temizlenir. Yani politüryapılır. Adezive uygulama. Diş özel yapıştırıcılarla, bir dizi işlemle mine dokusuna zarar verilmek sizin üzerine gelecek kompozite malzemesinin yapışmasına hazırlanır.
Kompozite akışkan haldedir dişin üzerine yerleştirilip gerekli şekillendirmeler yapılır ve özel ışıkla sertleştirilir. Sertleşen kompozite özel zımparalar yardımıyla son şekline getirir, parlatma pastası ve fırçalarla cilası yapılır. Bu işlemin ardından 24 saat ön dişleriyle bir şeyler ısırmaması tavsiye edilerek bit hafta sonraya randevu verilir.

Kompozite Laminelerime Kavuştum. Şimdi Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kompozite lamineler ilk uygulandığında kişi dişlerinde ‘’bir gariplik hissettim’’ diye tabir ettikleri hisse kapılırlar. Yaklaşık bir iki saatlik uygulamanın sonucun da kavuştukları bu görüntü istedikleri gibi olabilir. Fakat dudak ve dil, yani kasların adaptasyonu en az 48 saat sürer. Dış atmosfer basıncı ile ağız içindeki atmosfer basıncı farklıdır. Bu basıncın 0 olduğu alan ise dişlerimizin bulunduğu alandır. Kompozite lamineleriniz bu alanda milimlik fark yaratmasına rağmen ilk başlangıçta dil ve dudak tarafından yadırganır. 48 saat geçtiğinde ise bu organlar ve dolayısıyla kişi tarafından tamamen benimsenir. ’’Sanki kendi dişim‘’ diye tabire sebep olur.

Kompozite Lamineteler Uzun Ömürlü Müdür? Dayanıklı Mıdır?

Laminetler iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Laminelerin ömrünün uzatmak için mutlaka 6 ayda bir kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, kabuklu yemişler ve sert objeleri dişleriniz ile kırmaktan vazgeçmek gerekir.

Kompozite Laminete Dişe Zarar Verir Mi? 

Dişe yapışma mantığı aynı ortodontik apereyler gibidir. Dişe yerleştirilirken dişten alınmadığı için çıkarılınca yine düzgün mine yüzeyi kalır. Üstelik diş eti çekilmesi nedeniyle açılan dişlerde hassasiyetin giderildiği düşünülürse dişe faydası vardır denile bilir. Diş kesilmeden estetiğin sağlayabilmesi diğer faydalardan sayılabilir.

Dt. Ertuğrul ÖZYÜREK

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.