user

kısırlık tedavisi nasıl yapılır

95 okunma — 14 Mart 2023 13:20
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

CUsersDellDesktopGPT TRimage 81

Kısırlık tedavisi sadece kontrol edilemeyen hastalıklardan kaynaklanan kısırlıklarda geçerlidir. Kısırlık tedavisi bir çiftin gebelik elde etmesini ve bebek sahibi olmasını hedefler. Bunun için, iki tür kısırlık tedavisi vardır: tedavi edici (cerrahi) tedavi ve tıbbi tedavi.

Tedavi edici (cerrahi) tedavi, eğer gebelik sırasında sağlıklı çocuk elde etme olasılığının düşük olması nedeniyle bir girişim gerektiriyorsa kullanılır. Girişim daha sonra hem kadın hem de erkek partner’in ilgili organlarında bulunan tıbbi kusurları düzeltmek için tasarlanabilir.

Tıbbi tedavi, doğum kontrol ilaçları veya hormonal ilaçlar gibi ilaçlar kullanılarak dengeyi kontrol altına almak için kullanılır. Bir kadının adet döngüsünün denetim altına alınması, eğer gerekliyse kalıtsal ya da kronik bir hastalığın aşılması veya tedavisinin tamamlanması için hormon modifikasyonu uygulayabilir.

Aynı zamanda, çiftler fertler arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve cinsel ilişkiyi iyileştirmek için seks terapistliği de kullanılabilir. İki tür kısırlık tedavisi bir arada uygulanabilir. Tedavi edici (cerrahi) tedavi ve tıbbi tedavi ile birlikte, kadının vücudunda endokrin ve hormon bozukluklarını düzeltebilmek için kullanılabilir.

Gebelik olasılığı olan çiftler, kendileri için en uygun kısırlık tedavisi seçeneğini seçmek için bir jinekolog veya fert hekimine danışmalıdır.

1. İlk olarak, kısırlık nedenlerinin belirlenmesi gerekir.

2. Doktorunuz, size gerekli testleri karşılayacak ve kısırlık yoluyla alakalı doğum kontrolü önerisi belki de yapacak.

3. Sıklıkla, önce bazı testler, hastane muayeneleri ve sperm tahlili gibi diğer incelemeler gerekebilir.

4. Doktorunuz, kısırlığın nedenini anlamak için vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri anlamaya yardımcı olacak işlemleri önerecek.

5. Tedavi kısırlığı tedavi edebilecek bir doğum kontrol yöntemi, ilaç ya da diğer uygun tedavi seçenekleri arasından seçilecek.

6. Teşhis edilmiş olan kısırlığa bağlı egzersizler ve beslenme tavsiyeleri uygulanabilir.

7. Fizyoterapi, akupunktur ve diğer modaliteler kısırlık kültürlerine göre seçilebilir.

8. Bazı durumlarda, üreme teknolojisi gerekebilir.

9. Doktorunuz veya diğer tıbbi personel, kısırlık tedavisi sürecinden geçilecek yol hakkında detaylı açıklamalar yapacak.

Kısırlık tedavisinde birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Etkili bir tedavinin kararlaştırılması için bir görüşme yaparak fiziksel muayene ile tıbbi tarih alınmalıdır. Kısırlık tedavisinde dikkat edilecek hususlar;

-Genel olarak çiftin sağlığı durumu, yaşları ve fiziksel sağlıkları önemlidir.

-Cinsel sağlıkları hakkında bilgi edinilmelidir.

-Endokrin sistemi muayenesi alınmalıdır.

-Kadınlar için tüpler ve rahim için ultrason incelemesi alınmalıdır.

-Cinsiyet hormonları ile ilgili tetkikler yapılarak hormonal dengesinin sağlanması önemlidir.

-Gebelik testleri ve psikolojik muayene yapılmalıdır.

Yaygın olarak uygulanan kısırlık tedavaları genelde ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve tıbbi uygulamalar dır.

Kısırlık tedavisinde yaklaşım şekli kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak tedavideki asıl hedef sadece üreme olanaklarını artırmak değildir. Tedavi çeşitleri, tedaviyi alan kişinin yaşı, kısırlık nedeni ve tedaviyi alan çiftin sağlığı dikkate alınarak planlanır.

Özel tedaviler konusunda, özellikle belirtilen ortamda klinik veya cinsel sağlık merkezlerinde uzman desteğine başvurmak önemlidir.

1. Histeroskopi – Bu prosedür, rahim ağzının içine bir alet yerleştirmesini ve rahim içerisindeki olabilir alışılmadık durumları incelemek için görüntüler toplamak için kullanılır. Histeroskopi sonucunda bir takım rahim içi küretaj, adet meme durumları gibi durumlar ortaya çıkabilir.

2.Endoskopik operasyonlar – Bu operasyonlar kısırlık, riskli dış seksler, sperm yutulması gibi ortaya çıkan problemleri çözmek için kullanılır. Operasyonlar tüb ile zarıı tamir etme, tüplere açılan tıkanıklıkların açılması başta olmak üzere geniş bir yelpazede işlemlere ev sahipliği yapabilir.

3.Kadınlarda myomektomi – Bu operasyon rahim kası kasılmalarının azaltılmasına veya kasların tamir edilebilir açılımların yapılmasına yöneliktir. Myomektomi kendisini hedef alan tüm myomların ortadan kaldırılmasını sağlamak üzere düzenlenen bir ameliyattır.

4.Erkeklerde spermatozoa inseminasyonu – Bu yaklaşımda, sperm üretiminde veya yayılımında zorluklar olan erkekler için, bir doktor kendi spermlerinin sarılması için bir çiftlere inseminasyon verir. Spermler inseminasyondan sonra yakın bir zamanda, bir laboratuar ortamında kontrol edilir ve gereken durumlar meydana geldikten sonra, çifte tedavi için verilir.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.